De ce nu se poate întoarce Nicușor Constantinescu în țară. Ce dovezi a prezentat avocatul pentru a arăta cât de bolnav este președintele CJ Constanța. GALERIE FOTO

De ce nu se poate întoarce Nicușor Constantinescu în țară. Ce dovezi a prezentat avocatul pentru a arăta cât de bolnav este președintele CJ Constanța. GALERIE FOTO
Publicat: 23/06/2014, 15:41
Actualizat: 28/09/2018, 11:02

Instanța Tribunalului București a luat în discuție propunerea Direcției Naționale Anticorupție de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul lui Nicușor Constantinescu. Procurorii anticorupție au solicitat acest lucru pentru că, spun ei, șeful Consiliului Județean (CJ) Constanța nu și-a îndeplinit obligațiile impuse în cadrul măsurii controlului judiciar.

„Noi am prezentat un set de fotografii, care au circulat în presă, inclusiv săptămâna trecută, care arată starea medicală gravă, obiectiv vorbind, în ceea ce îl privește pe domnul Nicușor Daniel Constantinescu, faptul că acesta nu și-a încălcat cu rea-credință obligațiile pe care le avea, în sensul că acesta nu se poate deplasa în momentul acesta, cu drena pe care o are montată, pe o distanță așa de mare, dintre România și Statele Unite ale Americii. Am invocat faptul că procurorul care a încuviințat părăsirea țării, începând cu data de 3 aprilie 2014, cunoștea faptul că domnul Constantinescu urmează să suporte un tratament complex, care includea nu doar operația care a fost deja realizată, ci și tratamentul cu radioterapie, care urmează să fie realizat tot acolo, fază în care domnul Constantinescu se află în momentul de față”, a declarat avocatul Marius Mocanu, după terminarea procesului de la Tribunalul București.

Avocatul a adăugat că medicii din Statele Unite ale Americii, care se ocupă de îngrijirea lui Nicușor Constantinescu, spun că orice întrerupere a tratamentului medical în momentul de față „reprezintă un risc major pentru viața” lui Nicușor Constantinescu.

„Din punct de vedere procedural, dacă instanța, analizând argumentele pe care le prezintă procurorul, argumentele pe care noi le-am prezentat, ajunge la concluzia că domnul Constantinescu și-a încălcat cu rea-credință obligațiile pe care le avea, respectiv o singură obligație, discutăm în momentul de față, și anume aceea de a se afla pe teritoriul României, urmează să se dispună măsura arestului preventiv în ceea ce îl privește pe acesta”, a mai spus avocatul.

În cazul în care Tribunalul București va decide arestarea președintelui CJ Constanța, iar măsura va fi menținută de Curtea de Apel, atunci se va putea emite un mandat internațional de arestare.

Tribunalul București a rămas în pronunțare în ce privește solicitarea de arestare a lui Nicușor Constantinescu.

Curtea de Apel București a amânat în 19 iunie, până la 30 iunie, judecarea contestației formulate de procurorii DNA în cazul deciziei prin care s-a dispus scoaterea de sub control judiciar a lui Nicușor Constantinescu. Această hotărâre a fost luată în dosarul în care președintele Consiliului Județean Constanța este acuzat de abuz în serviciu, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.

Avocații lui Nicușor Constantinescu au depus atunci o scrisoare medicală în care este precizat diagnosticul lui Nicușor Constantinescu, tradusă în limba română. Judecătorul a precizat că vrea ca documentul să fie depus în original, motiv pentru care a acordat un nou termen, în 30 iunie.

Contestația trebuia să se judece în 16 iunie, însă Curtea de Apel București a amânat atunci judecarea până în 19 iunie, pentru ca avocații lui Nicușor Constantinescu să depună la dosar acte medicale privind starea de sănătate a președintelui CJ Constanța.

Într-un alt dosar, în care este acuzat că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, Curtea de Apel București a respins, în 18 iunie, contestația formulată de avocații lui Nicușor Constantinescu față de legalitatea și temeinicia controlului judiciar dispus în cazul acestuia. Legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța a fost decisă de Tribunalul București în 4 iunie, după ce acesta a fost trimis în judecată.

SCRISOAREA MEDICALĂ DIN SUA

Președintele CJ Constanța arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale și că a cerut arestarea sa preventivă, deși el a fost operat și se află într-un spital din SUA.

În 27 mai, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiției directorul RAJDP Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curții de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuțeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP) Constanța, cu ajutorul lui Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 și 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzație adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a prelungit 11 certificate de urbanism și autorizațiile de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, șeful Consiliului Județean Constanța a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.

Nicușor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzați primarul Radu Mazăre și alte 35 de persoane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare